Waarom een CJG

Over het CJG Lansingerland

Het Centrum voor Jeugd en Gezin wil dat kinderen gezond en veilig opgroeien. Als CJG staan we naast ouders en andere opvoeders om gezond en veilig opgroeien mogelijk te maken. We mobiliseren de eigen kracht vanaf de zwangerschap tot aan de volwassenheid van de jongere. Wij doen dit door preventieve en snelle inzet van zorg, dicht bij en in de (vertrouwde) omgeving van het gezin, samen met ouders, opvoeders en andere betrokkenen.

In de buurt
Er is altijd een Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt Dat is wel zo prettig: je loopt gemakkelijk even binnen en bespreekt je vragen met een vertrouwd persoon. Het aanbod per CJG kan verschillen, omdat de behoefte aan opvoedkundige ondersteuning per wijk of gemeente ook verschilt. Zo proberen wij zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw vragen en behoeften.

Samenwerking
Door krachten te bundelen bereik je meer vindt het Centrum voor Jeugd en Gezin. Vandaar dat het CJG Lansingerland samen werkt met verschillende zorg- en welzijnsorganisaties zoals, de gemeente en scholen. Zo proberen we het opvoeden en opgroeien van je kind zo fijn mogelijk te maken.

Nieuw jeugdstelsel
Het jeugdstelsel in Nederland veranderde op 1 januari 2015. Alle jeugdhulp valt nu onder één wet en gemeentes zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De manier waarop de inwoners van de gemeente Lansingerland hulp en ondersteuning kunnen aanvragen is daarom veranderd. U leest er meer over in de folder die de gemeente ontwikkelde.

Jeugdgezondheid, een zorg minder
Om het complexe werkveld van de jeugdgezondheidszorg in beeld te brengen, maakte GGD GHOR Nederland een filmpje: Jeugdgezondheid, een zorg minder.

“Wij weten veel over gezond opgroeien en opvoeden. Heb je vragen of wil je ondersteuning? Samen met jou zoeken we naar de mogelijkheden.”
Margareth Jeschke, Procescoördinator CJG Lansingerland

25

professionals

Wanneer je ons benadert met een vraag, vinden wij het belangrijk dat je je prettig voelt bij de oplossing en je goed aan de slag kunt met ons advies. Daarom gaan wij zo veel mogelijk uit van de wensen, achtergrond, samenstelling en omgeving van jouw gezin. De professionals van CJG Lansingerland zetten zich in om alle kinderen in de buurt zo gezond en veilig mogelijk te laten opgroeien.

5

disciplines

De 25 professionals zijn binnen CJG Lansingerland onderverdeeld in 5 disciplines: jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, consultatiebureau-assistenten, doktersassistenten en een procescoördinator. We werken samen met kern- en ketenpartners vanuit zorg en onderwijs. Ieder heeft zijn eigen deskundigheid: wanneer je bijvoorbeeld een gecompliceerde vraag hebt en de jeugdverpleegkundige je niet verder kan helpen, wordt er een deskundige ingeschakeld.

1

aanspreekpunt

CJG Lansingerland is dé plek waar je terecht kunt met al je vragen over gezondheid, opgroeien en opvoeden. Vanaf de kinderwens tot het moment waarop je kind volwassen is, is het CJG er voor jou en je kind. Hiervoor hoef je niet naar allerlei organisaties te bellen, wij kunnen je helpen of begeleiden naar de juiste instanties.